06-07-06

PARLAN.DOC (11)

ZELFBEELDEN 4


ZO NIEMAND KUNNEN ZIJN


1.


Zo niemand ben je, dat je vol gelijkenissen, genen en misvattingen zit. Een wonder van voorspelbaarheid.


Alles is berekend. Cijfers liegen niet. Verzoen je ermee en blijf bij wat je bestemming is: bij gebrek aan een origineel, niemand kunnen zijn.


Je hebt slechts een cent aan talent. Je bent berooid en wat je voelt, voelt iedereen.


2.


Elke ochtend ontwaak je met een stralende menigte aan anonieme gedachten: allemaal eendere. Bevestiging zoek je in ieder geval niet in zelfbeklag. Niet vandaag. Vandaag voel je je uitzonderlijk goed in je huid van niemand.


Niemand: zo iemand ben je altijd al geweest. Statistisch staat dat vast. Cijfers liegen niet.


3.


Alles wat je aan jou hebt: je ogen, je borsthaar, je bilspleet en je genitaliën. Nee, dat allemaal is niet van jou, dat is van je lijf. Van niemand. Van iedereen. Voluit.


Waardigheid is maar wat gemoraliseer.


4.


Op een ochtend dat je wakker wordt en weet ‘vandaag wordt het raak’. Op zo’n ochtend weet je het best dat je niemand bent. Doorlopend niemand en het verveelt je niet, stoort je niet. Je zingt.


Nee, business as usual, vandaag ben je niemand. Onlosmakelijk niemand: je ‘ik’ ging heen en het is er nooit geweest. Goed nieuws alom.


Wie beweert daar van wel?


Een kniesoor? Een doemdenker? Of is het je trots?


5.


Dat je iemand zou zijn? Buiten je bestaan om, sta je op een lijst geregistreerd. Ambtenaren zijn met je codenummers vertrouwd.


Of je iemand bent? Niets aan jou is triomf. Wat jij denkt te willen zijn, is voorgeprogrammeerd. Je zelfbeeld was iedereen al bekend nog voor je er was.


Zelfs je dood is gewoontjes. En nog meer: je revolte ertegen.


6.


Je naam zal jou op een grafsteen vergeten.


Zo volstrekt niemand was je in de taal dat het de woorden waren, die jou spelden.


Alain Delmotte


Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem verwacht.
Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. De vorige gast Bart Vonck schoof Alain Delmotte naar voren. Dit is zijn laatste week.

11:36 Gepost door PARLANDO! in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.