23-06-06

PARLAN.DOC (11)

Op De Contrabas-website is gisteren het debat tussen Yves T’Sjoen en het PoëzieCentrum opnieuw opgelaaid. Wie wordt er heet van?


Willy Tibergien durf ik na ettelijke jaren ‘eb en vloed’ een vriend noemen. Voor mijn vrienden spring ik in de bres. ‘Niet doen’ zegt mijn moeder, daar heb ik mij nooit iets van aangetrokken: ik blijf achter het Poëziecentrum staan. En wat Yves T’Sjoen schrijft over poëzie lees ik gulzig.


Au fond, moet er gekozen worden als je kiest voor poëzie? Voor het brede spectrum dat de poëzie is? Ik ben geen rechtsgeleerde. Het is mijn diepste overtuiging dat elke poging tot institutionalisering van de poëzie grotesk is. Het laatste woord is aan ‘het woord’. En dat is altijd het onvoorspelbare.


Het discours van hogergenoemde discussie is geen poëticaal discours. Het is me vreemd. Ik doe niet mee.


Onderstaande tekst heb ik aan Koen Stassijns opgedragen. Koen ken ik al jaren en ik mag hem al even lang. Al geef ik toe dat ik poëticaal wel eens van hem verschil – nog nooit was dit tussen hem en mij aanleiding tot geschil (het rijmt tussen ons!). Vorige week werd hij door de nieuw opgerichte Vlaamse auteursvereniging verkozen tot de persoon die de komende jaren de stem van de dichters moet vertegenwoordigen. Een ondankbare taak. Ik wens hem veel succes, je weet maar nooit.


THE GOVERNMENT OF THE UNITED STATES OF POETRY


Voor Koen Stassijns


1.


On metttra de l’ordre dans tout cela. (Sade)


Het zal zijn.


Het zal onverklaarbaar zijn.


Het verbond met de wolken - die bergen op vlucht, op drift : het zal zijn.


Het verbod op de klok: het zal zijn.


Het zal zijn na de grote woordbreuk.


Na de ontwrichting van de syntaxis, een gegeneraliseerde deconstructie met de middelen van de versval.


Het zal zijn dat men zal spreken in naam van een dungezaaid volk, the happy few.


Taal hijst de witte vlag. Het jaar nul van de verspreking. Het geboortejaar van een heerlijk misverstand. Het dictaat van het onmondige.


On metttra de l’or dans tout cela!


2.


Meteen wordt een regering gevormd die in ongeloofwaardigheid uit zal blinken. Haar enige programmapunt : Audreys Lore's Poetry is not a luxury.


De lege portefeuilles worden als volgt verdeeld:


op het minsterie van de vuilpraat: een vuilbaard, un grand masturbateur, een adept van Sade en Bataille;


op het ministerie van economie: een minimalist – efficiënt want kort van stof, spaarzaam - maatregelen treffend met een zeggingskracht die de rijken zullen snijden tot op het bot;


op het ministerie van de luidruchtigheid: een Afrikaans dichter met een gigantische bagage aan orale tradities, met een bibliotheek vol zang;


op het ministerie van integriteit, een parelduiker;


op het ministerie van de willekeur, puur voor de charme, een zondagsschilder;


op het ministerie van jij en ik, jij en ik;


op het minsterie van de woede: de spoken van Arthur Rimbaud, Antonin Artaud en, om het verdwijnend Nederlands wat op te vrolijken, Lucebert.


De beleidslijnen worden met veel gevoel voor understatement lukraak geput uit teksten van 'Le roman de la Rose', 'Lazarrillo de Thormes', Guido Boderianus, Gracchus Babeuf, Charles Fourier, James Joyce en enkele zeldzame, bibliofiele uitgaven.


3.


Maar - kijk om je heen - zoals altijd schiet het gedicht tekort. Of ernaast. De bloedarmoede van de woorden.


Het zal geweest zijn.


Het zal kortstondig geweest zijn.


Het verbond wordt opdoekt: alle wolken regen- of donderwolken. Het is geweest.


Het gezag van de klok hersteld. Het was. Tiktak, tiktak.


Stel het vast: nergens hijst de taal nog de zwarte vlag.


Alain Delmotte


Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem verwacht.
Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. De vorige gast Bart Vonck schoof Alain Delmotte naar voren. Dit is zijn derde week.

09:45 Gepost door PARLANDO! | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

spreek voor je zelf laat maar

Gepost door: koenraad goudeseune | 23-06-06

De commentaren zijn gesloten.