14-06-06

PARLAN.DOC (11)

VERSTEKELINGEN (fragmenten uit een cyclus 2)


Vroeger hadden ze vleugels en vlerken aan de longen en aan de hielen. Nu dragen ze een polshorloge.


Vroeger konden ze zalig fladderen, thermisch zeilen in een luchtruim dat intiem louter voor hen leek geschapen. Nu, met zwaartekracht en niet echt vrolijk met verantwoordelijkheid beladen, dienen ze verslagen het neurotisch tikken van hun klok te aanhoren.


(Alleen maar aanhoren - ingrijpen werd hen verboden.)


Vroeger konden ze duren. Heelhuids maar ongezien zijn ze nu nog enkel volmaakt in de wijze waarop ze op zich laten


wachten.


*


Ze spreken voor zich in wat je probeert neer te schrijven. Ze zijn wat je gedicht tot poëzie zou kunnen maken. Ze nemen het woord in al wat je schrijft.


En dat is eigenlijk een groot verdriet, een soort verwijt, een stommiteit dat geschrijf.


Je lichaam voelt zich minder alleen als je spreekt, als je hen, door je heen, spreken laat. Dan is je lichaam dat van een engel. Dat van een dans.


Al de engelen, al die engelen in de wereld van je gedachten, zo naamloos. Je tart hen door hun bestaan onbewezen te laten.


Uit: Verstekelingen/onderschrift 3 (Uitgeverij Groeninghe Kortrijk, 2006)
ISNB 90/77723/37-4.
Te verkrijgen bij de auteur.


Alain Delmotte


Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem verwacht.
Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. De vorige gast Bart Vonck schoof Alain Delmotte naar voren. Dit is zijn eerste week.

09:02 Gepost door PARLANDO! | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Een vraagje. De "overzichtstentoonstelling" van je werk hier is een uitstekend idee.
Zou je tussendoor ook de essayist Alain Delmotte niet aan het woord laten? Ik dacht bvb aan een paar tips over de hedendaagse Franse poëzie. Van de Amerikaanse kan je de ontwikkeling met de neus op het scherm volgen. Niet zo voor de Franse. Er zijn wel een paar sites, maar of die altijd objectief zijn weet ik niet, en rondneuzen in winkels als Tropismes, Filigranes of Le Furet du Nord is soms rondzwalpen in een schuitje op de Noordzee. Wat denk je?

Gepost door: marcel raman | 14-06-06

De commentaren zijn gesloten.