15-02-06

Poëzieavond André Demedts

17/02/06 - SINT-BAAFS-VIJVE: Jo Decaluwe draagt gedichten voor van André Demedts, ondertussen worden dia's geprojecteerd van fotokring Focus - muzikale omlijsting: Leen Debode & Artur Toth - 20u - 8€ - Sint-Bavokerk - info.

11:09 Gepost door PARLANDO! | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Activiteiten André Demedtsjaar 2006 Vervolg van activiteiten in verband met André Demedtsjaar 2006 vindt u op webstek http://blog.seniorennet.be/adjaar
Activiteiten in Wielsbeke, Waregem, Kortrijk, Nieuwpoort, Belle, enz. en aandacht in Tertio, Omtrent, en dag- en weekbladpers.

Gepost door: Bernard | 25-04-06

Evaluatie André Demedtsjaar 2006 Het André Demedtsjaar is zeker niet onopgemerkt voorbijgegaan, al is het duidelijk dat Vlaanderen of de Vlaamse pers toch problemen heeft om zijn grote culturele persoonlijkheden te herdenken. De nationale pers bleef inderdaad schromelijk tekort, als we weten dat André Demedts in 2000 toch werd genomineerd bij de honderd meest verdienstelijke Belgen van de 20e eeuw en in 2002 ook op de lijst stond van de 100 meest verdienstelijke Vlamingen aller tijden.

Hij leverde honderden gewaardeerde bijdragen voor De Standaard der Letteren en andere rubrieken, maar kreeg nu geen enkele vermelding in diezelfde Standaard. Sedert AVV-VVK uit de hoofding is verdwenen zijn ook de grote Vlamingen daar blijkbaar taboe. Er waren nochtans gelegenheden genoeg om André Demedts in 2006 in de aandacht te brengen.We denken ondermeer aan de verzorgde literaire avonden in Sint-Baafs-Vijve, Waregem en Nieuwpoort. De vele hulde-bijeenkomsten in Sint-Baafs-Vijve, Waregem, Kortrijk, Deerlijk, Desselgem, ... en zeker de hulde bij de Frans-Vlaamse Cultuurdag in het Franse Belle. Er was de luxe uitgifte van de boekenbox met zijn historische romans en een verzamelband Poëzie. Bij de literaire avonden in Sint-Baafs-Vijve en Waregem werd een veelkleurenuitgave gebracht van een aantal gedichten. Ons Erfdeel eerde hem met een bijdragen in "De Franse Nederlanden". André Demedts stond centraal in de heemkundige jaarboeken Leiesprokkels Wielsbeke en De Gaverstreke Waregem.

Misschien wel het hoogtepunt was de nieuw gecreëerde drie uren durende indrukwekkende theaterproduktie "De levenden den de doden" van Anton Cogen en ES-Battement, die in aanwezigheid van gouverneur Breyne in premiere ging op 8 augustus 2006.Er waren nog heel wat regionale bijdragen, maar ook bijdragen in de Noord-Franse krant Nord Eclair en hier Tertio.

Een ander hoogtepunt was ook de uitreiking in Kortrijjk van de jaarlijkse André Demedtsprijs aan Herman De Bode. Kansen genoeg dus voor de Belgische nationale pers om André Demedts een verdiende vermelding te geven... De ruim honderd bijdragen in de webstek "André Demedtsjaar 2006" zijn daar een illustratie van.


Gepost door: Bernard | 05-01-07

De commentaren zijn gesloten.